Jak jeść zdrowo i nie zwariować? Czyli zasada 80/20
Starasz się zdrowo odżywiać ale od trzymania “czystego talerza” ciągle myślisz o produktach “zakazanych”? A może nie pozwalasz sobie na żadne odstępstwa od diety, przez co szybko kończysz swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem? Mamy na to sposób…
Bez wątpienia zdrowe i nieprzetworzone pożywienie jest najlepsze dla naszego organizmu i powinno stanowić fundamentalną podstawę żywienia. Zapominamy jednak, że dieta poza dostarczaniem niezbędnych składników dla organizmu, jest też narzędziem do zaspokajania potrzeb psychologicznych.
Dlaczego jest to tak istotne?
Zdrowa dieta często jest postrzegana przez nas zero-jedynkowo. Albo zakładamy przestrzeganie jej w 100%, albo jedna złamana zasada wyzwala efekt domina i wszystko stracone. Dodatkowo szufladkujemy produkty na “dozwolone” i “zakazane” co zaburza naszą relację z jedzeniem. Do tego co zakazane zawsze ciągnie najbardziej, dlatego pojawia się w nas obsesyjne myślenie o produktach z listy niedozwolonej, a w konsekwencji sięgamy po nie przy pierwszej pojawiającej się słabości….
…WCALE NIE MUSI TAK BYĆ!
Kluczem jest metoda żywienia oparta na zasadzie 80/20. Co to takiego?
To model odżywiania, w którym 80% naszych posiłków stanowi zdrowa, niskoprzetworzona, wartościowa żywność, a pozostałe 20% stanowi żywność rekreacyjna, czyli prościej mówiąc nasze drobne przyjemności. Pozwoli Ci to na umiejętne wkomponowanie w codzienną dietę mniej wartościowe, lecz lubiane produkty.
Jak to wygląda w praktyce?
Jeżeli kontrolujemy ilość kalorii w diecie, możemy podzielić tę wartość w obrębie całego dnia lub tygodnia i przeznaczyć jeden posiłek na drobną przyjemność np. w postaci batonika lub kawałka pizzy. Jeśli jemy intuicyjnie, dobrą opcją będzie zwrócenie uwagi na kompozycję swojego talerza i dołożenie rekreacyjnego produkty do posiłku, np. w postaci paru kostek czekolady do owsianki lub jogurtu. Wprowadzenie tej zasady powinno być dopasowane do naszego stylu życia i możliwości. Z czasem stanie się całkowicie naturalne. Należy oczywiście mieć na uwadze umiar, tak by pamiętać że jest to jedynie drobny dodatek do naszej diety, a nie jej podstawa!
Co zyskujemy dzięki tej metodzie?
Po wprowadzeniu tej zasady odejdziesz od restrykcji i pozbędziesz się szufladkowania produktów na dozwolone i zakazane. Od teraz nie będziesz rzucać się na „zakazaną” żywność i najadać się jej na zapas – ona będzie dla Ciebie cały czas dostępna.
Pozbędziesz się powiązanego z jedzeniem stresu czy poczucia winy. Konsekwencją będzie zyskanie większego luzu w głowie i wejście na drogę dobrych relacji z jedzeniem.
Zastosowanie zasady 80/20 wydaje się idealnym kompromisem, pozwalającym na elastyczne podejście do zdrowej diety, a jednocześnie trzymanie jej w określonych ramach. Jeśli chcesz kształtować zdrowe nawyki w racjonalny sposób – ta metoda jest właśnie dla Ciebie!